Wij posten 7 dagen lang, iedere werkdag een blogbericht over de voortgang van Demon zijn apport-training. Bekijk hier het vervolg!

Dag 6,7 en 8 Van de grond pakken

Uiteraard beginnen we met Demon aan te leren de dummy langer vast te houden. In principe is het lang genoeg als je met je ene hand de dummy kan aanbieden en deze vervolgens met je andere hand in een rustig tempo kan aannemen.

Bij Demon is, met de hand pakken van de dummy, hetzelfde gebaar als het gebaar voor een poot geven. Dit zorgt voor een miscommunicatie. Hier zeggen we op rustige toon ‘nee’ tegen.

Hier en voet

De commando’s ‘hier’ en ‘voet’ dienen apart aangeleerd te worden. Zeker het commando ‘hier’. Anders krijg je straks het probleem dat de hond het apporteren met het commando ‘hier’ verward. Demon kent het commando ‘hier’ niet op de wijze zoals onze geleider het kent. Daarom is er uiteindelijk besloten dat de hond, in dit stadium, niet hoeft te zitten bij het terug brengen van de dummy. Hiervoor dient hij eerst het commando ‘hier’ erg goed te kunnen; zonder handhulp of snoepjes.

Het commando ‘voet’ kan wel tegelijk getraind worden. Al is de vraag of het handig is bij een hondenras dat niet staat te springen om te apporteren. Het aanleren van ‘voet’ gebeurd ook met een snoepje of brokje. In het geval van Demon zie je al snel dat hij denkt; ‘Ja maar als ik op deze wijze ook snoepjes kan krijgen, waarom zou ik dan een dummy gaan halen?’. Hij is zo gefixeerd op de beloning, dat het meer kwaad doet dan goeds om hem tijdens het apporteren te belonen voor het aan de voet zitten.

Enthousiasme

Bij Demon zit het enthousiasme vooral in het krijgen van snoepjes of brokjes. In het apporteren zit maar weinig lol. Het is daarom ook zonde om dit ten kosten van alles er in te ‘rammen’ (figuurlijk gezien natuurlijk). Het zou wel kunnen zijn dat als hier nog weken mee getraind wordt, dat dit enthousiasme uiteindelijk nog ontstaat. Maar of het bij dit ras past?

Stappenplan dag 6, 7 en 8

 • Vasthouden vanaf 1 seconde wordt beloond
 • Maximaal 5 seconde vasthouden per oefening. Minder mag altijd.
 • De geleider laat de dummy nu los, als deze op de grond valt bied je hem opnieuw aan, daarna wat sneller belonen. Het vallen op de grond is eerder een fout van de geleider, dan van de hond.
 • Laat de hond bij het aanbieden recht voor je zitten.
 • Bied de dummy links, rechts, boven en onder aan.
 • Bied de dummy vanaf de grond aan.
 • Beloon snel met lekkers en wees niet te zuinig.
 • Gebruik het commando ‘vast’ op het moment dat de hond zijn bek om de dummy klemt.

Kan de hond het bovenstaande?

 • Leg de dummy steeds vaker op de grond.
 • Wissel af met links en rechts aanbieden op de grond.
 • Leg de dummy steeds 20 cm verder van je weg.
 • Lukt het even niet, ga direct terug naar het aanbieden vanuit de hand.
 • Heb zeker 30 seconden geduld bij het neerleggen op de grond. De hond moet het uit zich zelf doen.
 • Ga zelf staan en herhaal alles vanaf stap één.

Gaat alles nog steeds goed en kent je hond het commando hier?

 • Vanaf nu blijft de geleider staan.
 • Zet de hond aan de voet.
 • Leg de dummy op de grond.
 • Leg de dummy steeds in stappen van 30cm van je vandaan op de grond.
 • Op een gegeven moment moet je gooien, doe dit op een zachte ondergrond en ga niet verder dan 2 meter van je vandaan. Je kunt pas verder dan 2 meter gooien als je dit 10 train momenten hebt gedaan.

Hoe lang en hoe vaak?

Al het bovenstaande heeft circa 30 train momenten nodig, verspreid over meerdere dagen. Een training ‘vasthouden’ duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. De training wordt altijd afgesloten met een geslaagde oefening.

Filmpje dag 6, 7 en 8 (compilatie)

Verwacht geen professioneel filmpje, de energie wordt namelijk vooral gestoken in het leren apporteren en in het bezig zijn een goede band op te bouwen dan dat we een perfect filmpje willen hebben. Maar zo hebben jullie er wel een beetje beeld bij hoe deze dag eruit ziet!

Vragen of opmerkingen?

Onderaan dit bericht kun je een reactie plaatsen betreft de inhoud van dit onderwerp. Betreft alle andere vragen dien je te kijken op de contactpagina om zo met Hondenservice Zeeland in contact te komen. Het zou zonde zijn als jouw vraag niet op de juiste plaats staat, waardoor wij je niet van dienst kunnen zijn.

Morgen komt er nog 1 aflevering van Demon leert apporteren.

Ben je geen volger van dit blog of wil je terug naar een eerdere aflevering? Dan kun je alle berichten terug vinden via deze link: https://hondhh.site.transip.me/category/trainingen/apporteren/

Disclaimer. Alle (nieuws)berichten worden geplaatst door websitebeheerders, maar zijn grotendeels geschreven door het team op het veld.
De webmaster plaatst de ingestuurde berichtjes zonder te redigeren: het is en blijft het verhaal, het taalgebruik en de schrijfwijze van de teamleden. Dat houdt het authentiek en eerlijk. De berichtjes worden op inhoud gescreend, maar blijven na plaatsing onveranderd staan. Feedback hierop aan de webmaster is daarom onnodig. Dus kwispel en snuffel gewoon lekker door!

Gepost door

Alisha | Website
DEEL
Categorieën: TrainingenGepubliceerd Op: maandag, 29 maart, 2021Reacties uitgeschakeld voor Dag 6, 7 en 8 Demon leert apporterenLaatste Update: dinsdag, 29 maart, 2022

We halen ze op en brengen ze thuis

Je hebt er gewoon geen omkijken naar!