Wij posten 7 dagen lang, iedere dag een blogbericht over de voortgang van Demon zijn apport-training. Bekijk hier de derde dag!

Dag 3 Happen op verschillende manieren

Dat happen zal een keer over moeten gaan op ‘vasthouden’. Hiervoor dient eerst de hond goed te weten wat happen is, daarom herhaalt Demon het happen vandaag. Het zal uiteindelijk een Pavlov reactie moeten worden, waarbij het woordje ‘los’ straks als beloning klinkt voor de hond. Maar eerst nog heel wat andere stappen trainen, voordat we bij het commando ‘los’ zijn aangekomen.

Korte uitleg Pavlov reactie

Dit is een aangeleerde onbewuste reactie. Een onbewuste reactie kun je zien als dat je maag begint te knorren als iemand anders naast je een broodje zit te eten. En bij de hond is dit bijvoorbeeld het beginnen te kwijlen bij het zien van een snoepje. Als er elke keer voordat de hond een snoepje krijgt er een belletje rinkelt, dan zal op den duur de hond al gaan kwijlen bij het horen van het belletje, zonder dat er een snoepje in zicht is. Deze aangeleerde onbewuste reactie van de hond is dus erg handig om toe te passen in een training. Ook komt zo’n Pavlov reactie wel eens minder handig uit. Wat dacht je van het blaffen als de deurbel gaat? Het gaat niet om het ding-dong geluid, het gaat er om dat er ‘andere wezens’ zijn die het huis willen betreden. En omdat deze wezens altijd aanbellen voordat ze binnen stappen… tja dan heb je een aangeleerde onbewuste reactie.

Genoeg over Pavlov, terug naar Demon. Vandaag is er gekozen voor het happen in allerlei vormen en posities. Houd de dummy eens links of rechts van je. Of boven of onder zijn kop. Ga zelf eens staan. Als de hond even het niet begrijpt, laat de dummy dan weer even kronkelen.

Nog geen commando’s

Commando’s zijn bedoeld om te koppelen aan een gewenst gedrag. Kortom eerst moet het gedrag in orde zijn, voordat we daar een woordje aan kunnen koppelen. We zeggen dus alleen maar ‘goed zo’. En vanaf nu wordt er tegen Demon ook ‘nee’ gezegd als hij met zijn poot de dummy probeert te raken. Het raken met zijn neus wordt alleen genegeerd, we zeggen niks dan.

Er zijn natuurlijk tal van manieren om je hond te leren apporteren. Kijk maar eens op YouTube. Of als de corona lockdown voorbij is, ga eens langs bij de HOWA. Dat is een hondenvereniging die jou alles kan uitleggen m.b.t. het aanleren van oefeningen. Voor nu kijken we puur naar de training ‘apporteren’, zonder dat we er van uit gaan dat de hond nog andere commando’s kent; vandaar deze tactiek. En lukt het niet? Geen man over boord! Jij en je hond krijgen namelijk altijd een sterkere band als jullie samen aan het trainen zijn!

Vandaag zul je in het filmpje zien dat de geleider hier en daar wel een foutje maakt. Deze laten we expres zien, zodat iedereen hier van kan leren. De grote lijnen zijn wel al uit bedacht, maar de uitvoering kan per hond verschillen en is dus vaak spontaan bedacht. En dan kan er wel eens een foutje gemaakt worden ;-)

Stappenplan dag 3

 • Omdat het een herhaling is hoeft de hond niet persee een laag energie level te hebben.
 • Zorg dat de hond ’trek’ of ‘honger’ heeft.
 • Train zo lang de hond aan geeft dat het kan. Pers niet het onderste uit de kan.
 • Gebruik geen commando’s
 • Ook nu hoeft de hond de dummy nog niet vast te houden. Happen is genoeg.
 • Houd de dummy links en rechts voor zijn neus.
 • Doe de oefening zittend en staand.

Wat de hond nu gaat leren:

 • Happen mag op aanwijzing van de geleider; dat is nu als de dummy horizontaal wordt aangeboden.
 • Bij het happen in de dummy volgt er direct een beloning.
 • Bij het aanraken met de neus, volgt er geen enkele beloning.
 • Bij het aanraken met de poot, volgt het woord ‘nee’.

Wat het baasje gaat leren:

 • Foutief gedrag negeren, of op rustige toon nee zeggen.
 • Goed gedrag belonen met een brokje of een snoepje.
 • Snel zijn in het belonen en geef soms even iets extra’s als het echt goed gaat.
 • Als het echt heel goed gaat en de hond reageert razend snel. Kun je de dummy ook af en toe op de grond leggen en de hond laten happen.

Hoe lang en hoe vaak?

Circa 10 train momenten. Een training duurt 3 tot 5 minuten lang. Liever te kort dan te lang. De training wordt altijd afgesloten met een geslaagde oefening.

Filmpje dag 3

Verwacht geen professioneel filmpje, de energie wordt namelijk vooral gestoken in het leren apporteren en in het bezig zijn een goede band op te bouwen dan dat we een perfect filmpje willen hebben. Maar zo hebben jullie er wel een beetje beeld bij hoe deze dag eruit ziet!

Vragen of opmerkingen?

Onderaan dit bericht kun je een reactie plaatsen betreft de inhoud van dit onderwerp. Betreft alle andere vragen dien je te kijken op de contactpagina om zo met Hondenservice Zeeland in contact te komen. Het zou zonde zijn als jouw vraag niet op de juiste plaats staat, waardoor wij je niet van dienst kunnen zijn.

Tot morgen! Dan komt aflevering 4 van Demon leert apporteren. Hopelijk leert hij dan het vasthouden een beetje. Al is het maar 1 seconde ;-)

Ben je geen volger van dit blog of wil je terug naar een eerdere aflevering? Dan kun je alle berichten terug vinden via deze link: https://hondhh.site.transip.me/category/trainingen/apporteren/

Disclaimer. Alle (nieuws)berichten worden geplaatst door websitebeheerders, maar zijn grotendeels geschreven door het team op het veld.
De webmaster plaatst de ingestuurde berichtjes zonder te redigeren: het is en blijft het verhaal, het taalgebruik en de schrijfwijze van de teamleden. Dat houdt het authentiek en eerlijk. De berichtjes worden op inhoud gescreend, maar blijven na plaatsing onveranderd staan. Feedback hierop aan de webmaster is daarom onnodig. Dus kwispel en snuffel gewoon lekker door!

Gepost door

Alisha | Website
DEEL
Categorieën: TrainingenGepubliceerd Op: woensdag, 24 maart, 2021Reacties uitgeschakeld voor Dag 3 Demon leert apporterenLaatste Update: dinsdag, 29 maart, 2022

We halen ze op en brengen ze thuis

Je hebt er gewoon geen omkijken naar!