Wij posten 7 dagen lang, iedere dag een blogbericht over de voortgang van Demon zijn apport-training. Bekijk hier de tweede dag!

Dag 2 Happen & geduld hebben

Er zijn twee momenten die ontzettend veel geduld vragen van de geleider. Dan hebben we het niet over geduld qua tijd, maar qua emoties. Want de training duurt nog steeds maximaal 5 minuten per keer. Maar kun jij 5 minuten lang een lach op je gezicht houden, geen enkele spier aanspannen en vooral kijken naar wat er wel goed gaat…..terwijl je geen stap vooruit komt? Moeilijk hoor!

Het happen in de dummy en het uiteindelijk vast blijven houden, zijn de twee moeilijkste facetten. Meestal als een hond wel naar het apport rent, maar het niet terug komt brengen dan kun je het beste deze facetten goed trainen. Al verschilt het natuurlijk per hond. Lukt het niet, staak dan zelf even de training. Er mag helemaal niks in jouw lichaam verraden aan de hond dat jij een beetje je geduld aan het verliezen bent. Want dan raakt het beestje onzeker en snapt er dan nog minder van.

Ja maar…hij wil echt echt echt niet happen

Zou ik ook niet doen hoor. Ik zou ook niet ergens mijn tanden inzetten als iemand met een flosje voor mijn gezicht loopt te zwaaien. Wat is daar nou de logica van?

Een hond met jacht- of drijf instinct zal sneller happen. Heeft je hond het niet, dan zul jij als geleider toch even wat creatiever moeten worden. De eerste tip als het niet lukt met kronkelen van de dummy over de grond: Leer het happen even met een andere dummy of een speeltje. Er zijn nog veel meer manieren om je hond te leren happen op een speelse en vrolijke manier.

Stappenplan dag 2

 • Zorg dat de hond goed uitgelaten is, want we leren weer iets nieuws aan.
 • Zorg dat de hond ’trek’ of ‘honger’ heeft.
 • Train zo lang de hond aan geeft dat het kan. Pers niet het onderste uit de kan.
 • Gebruik geen enkel commando.
 • Happen is nog geen vasthouden!

Wat de hond nu gaat leren:

 • Happen mag op aanwijzing van de geleider; dat is nu als de geleider heel raar staat te bewegen met een dummy, flos of ander speeltje.
 • Bij het happen in de dummy volgt er direct een brokje of een snoepje.
 • Bij het aanraken met de poot of neus, volgt er geen enkele beloning.

Wat het baasje gaat leren:

 • Geduld hebben.
 • Gek doen, plezier hebben met de hond
 • Foutief gedrag negeren
 • Goed gedrag belonen met stem, houding en een brokje of een snoepje.
 • Snel zijn in het belonen en niet te zuinig zijn nu.
 • Jijzelf mag nooit het apport (dummy) los laten bij deze oefening.

Hoe lang en hoe vaak?

Circa 5 tot 10 train momenten. Een training duurt 3 tot 5 minuten lang. Liever te kort dan te lang. De training wordt altijd afgesloten met een geslaagde oefening.

Filmpje dag 2

Verwacht geen professioneel filmpje, de energie wordt namelijk vooral gestoken in het leren apporteren en in het bezig zijn een goede band op te bouwen dan dat we een perfect filmpje willen hebben. Maar zo hebben jullie er wel een beetje beeld bij hoe deze dag eruit ziet!

Vragen of opmerkingen?

Onderaan dit bericht kun je een reactie plaatsen betreft de inhoud van dit onderwerp. Betreft alle andere vragen dien je te kijken op de contactpagina om zo met Hondenservice Zeeland in contact te komen. Het zou zonde zijn als jouw vraag niet op de juiste plaats staat, waardoor wij je niet van dienst kunnen zijn.

Tot morgen! Dan komt aflevering 3 van Demon leert apporteren. Nouja… ALS hij het leert natuurlijk, hopelijk stellen wij jullie niet teleur. Het is zo goed als ‘live’ dat jullie mee kijken, dus we gaan maar uit van het beste!

Ben je geen volger van dit blog of wil je terug naar een eerdere aflevering? Dan kun je alle berichten terug vinden via deze link: https://hondhh.site.transip.me/category/trainingen/apporteren/

Disclaimer. Alle (nieuws)berichten worden geplaatst door websitebeheerders, maar zijn grotendeels geschreven door het team op het veld.
De webmaster plaatst de ingestuurde berichtjes zonder te redigeren: het is en blijft het verhaal, het taalgebruik en de schrijfwijze van de teamleden. Dat houdt het authentiek en eerlijk. De berichtjes worden op inhoud gescreend, maar blijven na plaatsing onveranderd staan. Feedback hierop aan de webmaster is daarom onnodig. Dus kwispel en snuffel gewoon lekker door!

Gepost door

Alisha | Website
DEEL
Categorieën: TrainingenGepubliceerd Op: dinsdag, 23 maart, 2021Reacties uitgeschakeld voor Dag 2 Demon leert apporterenLaatste Update: dinsdag, 29 maart, 2022

We halen ze op en brengen ze thuis

Je hebt er gewoon geen omkijken naar!