Laatste dag Demon leert apporteren

Hoi! Ik ben Alisha en ik vind het leuk om samen met honden te trainen. Voornamelijk omdat ik daar zelf alleen maar wijzer van word. Voor mij was het weer een mooie reis door het brein van een husky.

Alisha & Kayfun

Dag 9 Hij doet het!

Ja Demon doet het! Hij apporteert! Zie het bewijs op de film. Maar snappen? Snappen is een tweede. Hij doet het namelijk niet onvoorwaardelijk. Als Demon kan apporteren zonder snoepjes en met het perfecte voorzitten en aan de voet zitten, dan is het helemaal compleet. Maar natuurlijk zijn we nu al super trots op Demon. Gefeliciteerd jongen! Jij verdient echt een lekkere kluif of een dikke knuffel van je baasjes!

Mocht je deze trainingsdagen net zo interessant gevonden hebben als ikzelf, geef dan een reactie hieronder in de comments of plaats een berichtje/like bij het gedeelde Facebook bericht van Hondenservice Zeeland. Kan ik enorm waarderen!

Bedankt voor alle hulp, steun en support. En natuurlijk wil ik Demon het meest bedanken; topper! En dat voor een husky, petje af!

Hoe nu verder?

Heb jij nu ook een hond waarmee je het apporteren aan het trainen bent, of ben je toevallig het baasje van Demon? Dan is onderstaande stappenplan wellicht interessant om toe te passen als vervolg.

Los van het apporteren:

 • Train het ‘hier’ apart van het apporteren. Zorg er voor dat je hond zonder handhulp of snoepjesgeur netjes voor komt zitten op het moment dat jij ‘hier’ zegt.
 • Train het aan de voet komen net zo lang tot dat de hond dit zonder handhulp kan.
 • Train dat de hond je aan kijkt terwijl je een snoepje in je handen hebt. Als de hond jou 10 seconden kan aankijken zonder naar het snoepje te kijken, helpt je dit wat beter met andere trainingen. Begin dit te trainen vanaf 1 seconde naar jou kijken. Om de 3 dagen kan er een seconde bij.

Apporteren uitbreiden:

 • Zet de hond altijd aan de voet. Ook al beheerst hij dit commando nog niet zo goed, zorg dat hij aan de voet zit bij het begin en bij het einde. Aan het begin van de oefening krijgt hij daar geen beloning voor. Pas als je helemaal klaar bent met de oefening, dan krijgt hij bij de laatste ‘voet’ een beloning. Er wordt daarna niet meer geapporteerd.
 • Gooi de eerste worp 1 meter ver. Dit is om even warm te lopen. Ook mag je even voor de hond zijn neus zwaaien met de dummy om zijn aandacht te trekken. Hij hoeft bij de eerste worp niet te wachten, er hoeft ook geen commando gegeven te worden. Als hij maar de dummy terug brengt. Bij het terug brengen van de eerste worp is zitten niet verplicht; het is een training die even snel gedaan wordt om de hond te realiseren dummy = eten.
 • Vervolgens gooi je nog 3 keer waarbij de gehele oefening een geslaagd eind heeft:
  – Hond begint aan de voet (geen beloning)
  – Zeg ‘wacht’
  – Gooi dummy 2 meter weg
  – Als deze stil ligt, zeg ‘apport’ terwijl je zelf stokstijf staat
  – Heb 10 seconde geduld, anders daarna met de linker arm zwaaien en zeg je nog een keer ‘apport’
  – Vanaf nu mag je geen ‘apport’ meer zeggen
  – Gaat de hond nog steeds niet? Gooi opnieuw of doe eerst de ‘warm-loop-oefening’ nog een keer.
  – De hond loopt naar de dummy, pakt hem vast en loopt terug
  – Geleider zegt helemaal niks en houdt de handen op de rug.
  – Gaat de hond niet zitten maar staat wel dichtbij je; dan doe je een stap naar achteren (zonder iets te zeggen)
  – Gaat de hond wel zitten, maar te ver weg; dan doe je een stap naar voren om de dummy te pakken.
  – De dummy pak je ten alle tijden uit de bek van de dummy. Mislukt dit, dan zeg je niks en wacht je tot de hond dit zelf pakt. Pas na 20 seconde gewacht te hebben, pak je zelf de dummy en doe je de gehele oefening (inclusief voet) opnieuw. Er is nu geen beloning gegeven.
  – Bij een geslaagde oefening, beloon je de eerste 2 weken met veel lekkers.
 • Je kunt de complete oefening 4x per dag oefenen.
 • Een spel variant waarbij je zelf aan het werk bent of even geen tijd hebt, kun je oefenen zo vaak jij en de hond er zin in hebben. Op het einde van het filmpje is zo’n spel variant te zien.
 • Als de hond er geen zin meer in heeft, kun je het trainen stoppen; jij haalt zelf de dummy weg en de beloning. Mocht dit zijn voer zijn, dan krijgt de hond dit pas 30 minuten later.
 • Na 2 weken kun je over gaan op 3 meter ver gooien.
 • Na 3 weken op 4 meter enzovoorts.
 • Zeg altijd zo min mogelijk tegen je hond. En beweeg ook heel weinig.

3 gedachten over “Laatste dag Demon leert apporteren”

 1. Ben helemaal verbaasd na het zien van de video , gaat nu zelfs erbij zitten .Wow ongeloofelijk.
  Heel erg lief van je dat je deze uitdaging aan wilde gaan met onze Demon . Wat een avontuur was dit (gaat Demon het doen of niet) Natuurlijk wel ,met zo’n geweldige trainster gaat dat goed komen .
  De tips die ik van je gekregen heb ga ik zeker toepassen .
  Nogmaals bedankt
  Demon en zijn baasjes

 2. Wij zijn super trots op Demon dat hij dit nu al kan! Husky geen werk hond? Op eigen tempo is alles te leren! Super knap van jullie beiden!!!

Plaats een reactie